+40 235 361 131
4 Podul Înalt Str. , Vaslui

Piața semipreparatelor este, în continuare, pe val

Home / Media

Categoria a înregistrat creșteri imprevizibile în prima parte a anului, când oamenii au stat și au gătit mai mult în casă; este posibil ca valul doi al pandemiei să influențeze şi pe mai departe creșterea acestui sector

Trendurile în consum sunt determinate de stilul de viață, de faptul că avem din ce în ce mai puțin timp liber și de orientarea către produse sănătoase. Nu este de mirare că semipreparatele constituie o piață aflată într-o continuă expansiune, cu multe oportunități pentru consumatorul grăbit, preponderent urban, care valorizează atributele acestei categorii ce salvează timp, datorită ușurinței și rapidității pregătirii unei mese gustoase și inovative.

De la declanșarea pandemiei, însă, s-au înregistrat rezultate remarcabile în ceea ce privește vânzările de alimente pre-gătite. Potrivit RetailZoom, în perioada martie-iunie 2020, categoria a crescut în vânzări, ca valoare, cu 42% față de aceeași perioadă a anului trecut. Cel mai mare succes l-a cunoscut segmentul pizza congelată/refrigerată (+60%), urmat de cel al produselor de patiserie „ready to cook” (+45%).

topuri semipreparate

Se pare că, în izolare, românii au transferat timpul petrecut spre și dinspre serviciu în timp petrecut în bucătărie, încercând să reproducă experiența de la restaurant fără prea mult efort, minimizând riscul de contaminare. Trebuie să ținem cont și de faptul că în ultimele luni s-a modificat comportamentul de achiziție, oamenii scăzând frecvența de vizitare a magazinelor și timpul alocat cumpărăturilor. Cu toate acestea, vedem creșteri interesante într-o categorie în care nu de mult decizia se lua în cea mai mare parte la raft, iar samplingurile – acum interzise – și comunicarea directă jucau un rol determinant.

Cum s-au adaptat furnizorii?

„Perioada de declanşare a pandemiei ne-a adus pro­babil aceleaşi provocări cu care s-a confruntat de altfel întreaga industrie de food în retail: o adaptare la un context şi o cerere extrem de imprevizibilă. Pentru noi a însemnat o schimbare a mixului de produse, ca rezultat al unui salt al cererii din retail la produsele «gata de copt»”, relatează Jeanina David, Senior Brand Manager, Orkla Foods România, companie care are în portofoliu brandul Linco Patisero.

Acest context al imprevizibilului pentru întreaga piaţă a generat o conjunctură extrem de antrenantă pentru toate verigile din lanţ, care s-au aliniat foarte bine, reuşind performanţa de a avea de la o aprovizionare neîntreruptă cu materii prime, până la o prezenţă la raft fără rupturi de stoc. Pentru Unibel Nord, cele mai mari provocări au fost de natură „back-end”, adică ce se întâmplă în culisele produselor, pe linia de producţie şi fabrică.

„Pentru a putea furniza volumul mai mare de produse cerute şi în acelaşi timp să şi respectăm normele impuse în fabrici, au fost adoptate măsuri extraordinare, care includ modificări variate de program. Pe partea de promovare şi comunicare, majoritatea acțiunilor s-au mutat în mediul online, interacţiunea cu publicul pe reţelele de socializare fiind semnificativ intensificată”, subliniază Florentina Cauc, National Key Account Manager, Unibel Nord, companie care deține brandul de patiserie congelată Bella.

O piață cu potențial și multe oportunități

citat vascar

În ultimul an, respectiv iulie 2019/iunie 2020, cota de piață cumulată a primilor 5 producători din subcategoria mâncăruri – Frosta, Macromex, Hochland, Europrod și Transavia – a fost de 56% (valoric). Alte 25 de procente au fost adjudecate de mărcile proprii.

„Deşi este o categorie mică din punct de vedere al cotei în segmentul alimentar, studiile recente arată o creştere constantă a acesteia cu cifre formate din doi digits, un atu al acestor produse fiind inovația. Varietatea sortimentului se dezvoltă rapid, fiind lansate din ce în ce mai multe specialităţi internaţionale, unele chiar exotice”, relatează Radu Șova, Country Manager Europa de Sud, Frosta, companie care este liderul pieței pe segmentul mâncăruri – excluzând, așadar, pizza și patiseria congelată.

Portofoliul Frosta conține multe variante de mâncăruri, de la legume la tigaie (cu sos), la preparate din carne și pește, preparate internaționale, vegetariene sau batonașe din cașcaval.
Un alt mare jucător pe această piață este Macromex, care a dezvoltat sub brandul Edenia mai multe tipuri de semipreparate: cu carne, cu legume, cu pește și mâncăruri etnice – gamă în care regăsim liniile Gustul Italiei, Gustul Greciei și, mai nou, Gustul Asiei.

„Categoria este dinamică, înregistrează creștere continuă de la an la an și cu siguranță va continua să se dezvolte într-un ritm similar cu dinamica globală. Este o categorie unde încă este mult loc pentru inovație, în special pe zona de mâncare etnică”, subliniază Camelia Manoil, Senior Brand Manager, Edenia.

În ultimul an, patiseria congelată a înregistrat creșteri în vânzări de 19% ca valoare și 30% ca volum. Aluaturile foietaj, plăcintele și foile de plăcintă dețin trei sferturi din această „felie”.
„Provocările întâlnite în categoria în care activăm sunt de natură competitivă; aș spune că cea mai mare provocare este și cel mai mare atu, și anume nevoia de diversitate”, afirmă Florentina Cauc (Unibel Nord).
La rândul său, Jeanina David (Orkla Foods România) anticipează o continuare a trendului de creștere pen­tru patiseria congelată gata de copt, în contextul în care categoria răspunde unei nevoi din ce în ce mai mari a consumatorilor pentru rețete curate și rapide, care le ușurează munca în bucătărie.

Lucrurile nu sunt roz pe linie, pentru că în piață au fost și scăderi notabile ale business-urilor, de până la 60%, din cauza închiderii restaurantelor. Aceasta a fost adevărata provocare pentru unii dintre furnizorii de semipreparate, care nu au putut transfera în retail pierderile suferite, pentru că vorbim de altfel alt tip de produse, împachetări , de alt gen de logistică. Dar începând cu luna iunie, declinul s-a mai estompat.

Referindu-ne strict la retail, este posibil ca această ca­tegorie să-și mențină ritmul de creștere manifestat în primul semestru, perioadă complet atipică și fără pre­cedent în ultimul secol? Este greu de făcut prognoze, ca în oricare altă piață de altfel, dar ținând cont de noul val al pandemiei care va lovi în această toamnă, ceea ce-i va ține din nou pe oameni în case, sunt șanse ca, cel puțin pentru câteva luni, acest sector să nu-și încetinească motoarele.

Noutăți 2020 în categoria semipreparate

Cele mai multe produse noi au fost lansate în intervalul martie-iunie 2020. Pe segmentul mâncăruri, inclusiv pizza congelată/refrigerată, se evidențiază companiile Hortex, Macromex, Nestlé, Dr. Oetker și Belfoods, iar pe cel al deserturilor – Unibel, Fornetti, Panovia, Alpin 57 Lux și Alfa Alim.

kaufland produse

Kaufland România a completat categoria semipreparate deserturi cu următoarele produse sub marca proprie K – Classic: prăjitură cu brânză, prăjitură cu mere, prăjitură cu vișine și cu budincă, tort de ciocolată și frișcă, tort cu vișine, prăjitură cu prune – toate la 1.200 grame.

Și pe segmentul semipreparate refrigerate au fost aduse completări, la nivelul mărcii proprii K-Favourites, prin următoarele produse, ambalate în caserole în porții de câte 250 grame: lasagna carne de vită, fusilli, tagliatele, tortelloni cu șuncă, tagliatele spanac, precum și produse sub marca K Classic, cum ar fi lasagna cu carne de porc (1 kg).

Bella 2 produse

Unibel Nord, liderul pieței de patiserie congelată, a lansat Aluatul foietaj refrigerat Bella, la 400 de grame, ambalat în atmosferă protectoare, și gama de ștrudele congelate Bella – rady to bake -, 4 sortimente la 500 de grame: cu mere și stafide, cu vișine, cu fructe de pădure, cu brânză și stafide.

Frosta Moussaka 350 g 1mb

Frosta a lansat în luna august o linie nouă de semipreparate congelate: Curry vegetarian, Moussaka şi Chili con carne. Porţiile individuale (350 grame) sunt ambalate în tăviţe speciale şi pot fi preparate atât în cuptorul cu microunde, cât şi în cuptor normal. Musacaua este produsă din carne de vită, vinete la grătar și dovlecei. Chili con carne conține carne tocată de vită și fasole roșie, iar Curry este asezonat cu ghimbir, coriandru și lemon grass.

macromex
Edenia, marcă ce aparție companiei Macromex, s-a extins în acest an în patru segmente distincte: pizza, paella, cartofi dulci pai și mix de legume pai: Pizza Mozzarella (353 grame) este coaptă pe vatră, cu sos proaspăt de roșii, mozzarella, roșii cherry și brânză Edam; Veggie Paella (600 grame), o mâncare cu specific spaniol, conține orez prefiert cu turmenic și mix de legume; Sweet potato fries (450 grame) unde cartofii dulci sunt deja condimentați; Vegetable fries (450 grame) – mix de legume pai ce conține în cantități egale sfeclă roșie, morcovi și păstârnac, gata condimentate. Legumele Edenia din cele 3 produse sunt vegane, fără gluten, fără conservați, coloranți sau arome artificiale și nu sunt modificate genetic.

Linco branza Visine

Plăcintele Linco Patisero cu Vișine și cu Fructe de pădure (Orkla Foods) au fost lansate la finalul anului trecut, dar au fost listate în acest an în sortimentația de sezon a magazinelor Kaufland, Cora și Mega Image. Au 800 de grame și sunt ambalate în cutie de carton. Fiecare plăcintă conține 8 porții și include o tăviță termorezistentă ce poate fi folosită la coacere. Sunt rețete fără conservanți sau coloranți alimentari, produse la fabrica din Iași a companiei.

vascar gama semipreparate

Vascar a lansat recent o nouă linie de semipreparate Moldova în Bucate, în urma unei investiții de 1 milion de euro, în tehnologii noi și infrastructură. Este vorba de Chiftele din carne de porc (300 grame), Pârjoale moldovenești (315 grame) și Perișoare din carne de porc (300 grame), Mici din carne de porc și vită și (400 grame), Carne tocată de porc și vită (400 grame). Primele trei produse menționate sunt disponibile în rețeaua de ­hypermarketuri Carrefour din toată țara, iar gama completă este disponibilă în magazinele Vascar, din regiunea Moldovei.

Maggi pasta soy ginger

Nestlé a dezvoltat gama Maggi 5 Minute cu 3 variante de preparate instant: spaghete cu sos de roșii (57 grame), piure de cartofi cu crutoane și ceapă (59 grame) și paste în sos de soia și ghimbir (54 grame). Paharul este din plastic termorezistent învelit în folie de carton, iar capacul este din aluminiu – materiale care se reciclează individual.